Van Paardencentrum Annerheide en 1 lespony naar Manege Het Paardrijk.

Dit is het verhaal van Het Paardrijk, maar ook van mij, Anneke Hoenderdos. Initiatiefnemer van deze manege, met hulp van ouders, schoonouders en partner Peter.

Als 8 jarige begon ik met rijden als ieder ander op een manege. Op mijn 16e kwam ik terecht bij paardentrainers en handelaren. Ik wil niet zeggen dat zij slecht waren voor paarden maar het paste niet bij mijn omgang en visie met paarden. Daarom ging ik in training bij een paardenfluisteraar in Friesland. Hier had ik de mogelijkheid om allerlei trainingstechnieken van paardenmensen te onderzoeken en te proberen. Ik mocht ook de kindercursussen geven, dat bracht mij dat ik het ontzettend leuk vond om kinderen les te geven.

Na deze training kwam Mystery op mijn pad. Mijn tweede paard. Zij was heel bang van mensen. Door paardentaal kon ik haar bereiken en werden we vrienden. Zij leerde mij het allermeest over paardentaal en kan nu ook andere mensen dit leren.

Omdat ik lesgeven heel leuk vond kwam ik bij Marly van Dithuijzen terecht. Zij gaf de opleiding pedagogisch begeleider op paardencentrum de Eenhoorn in Zutphen. Omdat je voor deze opleiding les moest geven kocht ik een pony en begon ik met lesgeven.

Het begon in 2002 met een klein briefje in de supermarkt. Ik geef paardrijles.

Er kwamen kinderen die moeilijk in groepen konden rijden. Kinderen met een beperking. Met deze kinderen kwamen er ook resulaten. Ze gingen beter in hun vel zitten, leerde samenwerken, en sociale vaardigheden. Omdat ik wel graag wilde weten wat ik deed ben ik inmiddels afgestudeerd als Holistisch Kindertherapeut.

Intussen kwamen er steeds meer kinderen en steeds meer paarden. We zochten een dak boven ons hoofd. In 2005 konden we manege ‘t-Zeebroek overnemen. Hier waren al manege lessen en er waren pensionklanten. Dit bedrijf nam ik samen met mijn partner Peter en mijn ouders over. Mijn ouders begonnen hier een theetuin en B&B. Peter en ik namen de manege over en maakte hier onze eigen visie. Het paard mag paard zijn en jij mag jezelf zijn.

In al die jaren zijn we uitgegroeid tot een bedrijf waar iedereen zich thuis voelt en iedereen welkom is.

Laat dit verhaal je inspireren je hart te volgen en vooral jezelf te zijn.

De hele uitgereide geschiedenis is te vinden op facebook.nl/hetpaardrijk

Inschrijven nieuwsbrief

Aangesloten