Beste iedereen,

Afgelopen weekend hebben jullie een super mooie show gegeven, de kleine zeepony. Alles is heel goed gegaan en we hebben veel plezier gemaakt. Foto''s en filmpjes volgen.

Helaas is er dit keer minder leuk nieuws.

Zoals jullie weten zijn Willem, Noortje en Ivan al een tijdje niet in de les en konden zelfs niet mee doen met de voorstelling. Er zijn veel vragen over, die we pas na de show wilde antwoorden.

 Het gaat niet goed met Willem, Noortje en Ivan. Echt helemaal niet goed.

Willem heeft osteoporose in het hoefbeen. Het bot in de hoef hoort er op de röntgenfoto mooi wit uit te zien met allemaal tunneltjes voor de bloedsomloop. Het bot in de hoef van Willem is donkergrijs met zwarte vlekken. Het bot in de hoef van Willem wordt langzaam opgelost. Dit is niet te herstellen om de beste keuze voor het paard te maken betekent dit dat we helaas afscheid van hem moeten nemen en hem in moeten laten slapen. Willem heeft afgelopen weken op pijnstillers gestaan. Willem is 16 jaar.

Noortje heeft spat in haar achterbeen. Spat betekent dat het vloeistof tussen de gewrichten verdwijnt. Het bot groeit uiteindelijk aan elkaar. Spat dat kan je nog wel ondersteunen met speciaal hoefbeslag. Noortje heeft echter niet alleen spat maar in haar voorbenen verbening van het kraakbeen. Dat betekent dat het kraakbeen rondom haar botten ook bot is geworden. Dit betekent dat ze haar voet niet goed meer kan buigen en daardoor altijd pijn zal hebben met lopen. Dit betekent dat we afscheid moeten nemen van Noortje. Ook Noortje heeft de afgelopen weken op pijnstillers gestaan. Noortje is pas 13 jaar.

Ivan heeft aan beide achterbenen een peesblessure. Normaal hoort er tussen de pezen 0,5 mm ruimte tussen te zitten. Bij Ivan is dit bij beide achterbenen meer dan 5 mm. Dit is heel erg veel. Ivan is 18 jaar. Op deze leeftijd is het een heel moeilijk en lang proces om de pees weer goed te krijgen, als dat ooit lukt. Mocht het lukken is de kans op herhaling zo groot dat we de kans heel erg klein is dat hij hiermee weer bereden kan worden. Ook zal hij er veel pijn aan hebben, en kan hij niet meer doen wat hij het liefste doet. Dat betekent dat we ook van Ivan afscheid gaan nemen.

Fleur heeft niets, maar wordt al wel heel erg oud. Inmiddels 29 jaar. Deze winter waren we al aan het kijken of het nog goed genoeg ging met Fleur. Fleur eet haar hooi bijna niet meer en krijgt alleen pap. Ze wordt steeds magerder en ondanks dat ze nog best vrolijk kan zijn is het niet goed om een paard ‘in leven’ te houden alleen omdat je haar anders zo mist. Het komt misschien nu allemaal tegelijk, maar de beslissing om afscheid te nemen van fleur  was al een hele tijd geleden gemaakt.

 

Het is ontzettend moeilijk en heel erg zwaar voor ons om deze beslissingen te moeten nemen. Niet alleen wij maar ook bij ons team valt dit heel zwaar. Het moeilijkste is om het jullie te vertellen en te zeggen dat er nu een tijd aanbreekt om afscheid te nemen van vier heel geliefde paarden die ook nog eens veel werk deden voor onze ruiters met een beperking.

We hebben besloten dit met jullie te delen na de voorstelling om de voorstelling voor vrolijk en met veel plezier te doen. De paarden hebben hier geen last van gehad, maar de tijd om het te doen is nu wel aangebroken. De paarden gaan woensdag 30 maart naar hun laatste rustplaats.

 

We zijn heel hard op zoeken naar nieuwe paarden, maar een vervanging kan het natuurlijk nooit zijn.

Stichting Bijzondere Ruiters Brabant gaat ons helpen om een nieuw paard voor ons te bekostigen die geschikt is voor de ruiters met een beperking. Mocht je willen helpen, alle beetjes helpen.

We danken jullie voor je begrip,

 

Peter & Anneke

Het Paardrijk


 

 

To unsubscribe click here, to edit your subscription click here.

Koesteeg 39 | 5258TN Berlicum | 073 503 45 30 | 06 555 96 552