[:nl]Opzadelcursus 2.0[:]

[:nl]Naar voren of naar achteren? Wanneer ligt het zadel nu goed?

Twijfel jij ook steeds of je het zadel wel op de juiste plek hebt liggen? Lees dan dit stukje eens door!

Heel veel ruiters leggen een zadel te ver naar voren, niet alleen op de manege, ook ruiters met een eigen paard. En dat is niet fijn voor je paard, want een zadel dat niet op de juiste plaats ligt, daar heeft een paard last van! Je kunt het een beetje vergelijken met jouw schoenen als die niet goed passen. Daar krijg je blaren van en je kunt niet zo fijn meer lopen. Een paard krijgt natuurlijk geen blaren op zijn rug, maar wel pijnlijke drukplekken en hij zal ook minder fijn kunnen bewegen.

We beginnen eerst even met een stukje anatomie…

Om goed te kunnen bewegen, moet het schouderblad van het paard vrij kunnen bewegen. Op de tekening hieronder is het schouderblad paars getekend. Bovenop het schouderblad zit nog een groot stuk kraakbeen en dat kun je ook voelen bij je paard.  Het kraakbeen is groen gekleurd in het plaatje.

Bron: The horse anatomy workbook, M. Raynor, 2006

Tijdens het lopen beweegt het schouderblad van het paard naar voren en naar achteren. Als het zadel te ver naar voren ligt, kan het schouderblad niet goed bewegen, omdat het zadel op of tegen het schouderblad ligt. En als het schouderblad niet goed kan bewegen, kan ook het voorbeen van het paard niet goed bewegen en daar krijgt het paard uiteindelijk allerlei (pijnlijke) problemen door.

Nu je dit weet, wil je misschien je zadel juist wel extra goed naar achteren leggen. Maar te ver naar achteren is ook weer niet goed! Het stukje met de blauw gekleurde wervels, daar is het paard het sterkst om gewicht te dragen. Als je het zadel te ver naar achteren legt, komt het op de geel gekleurde wervels te liggen. Dat zijn de lendenwervels van het paard. Hier zitten geen ribben aan vast, dus hier kan het paard veel minder goed gewicht dragen. En onder de lendenwervels liggen de nieren van het paard. Het is niet fijn voor het paard als daar steeds het gewicht van een ruiter in het zadel op drukt.

Ten slotte dan nog even iets over de blauw gekleurde wervels, dat zijn de borstwervels van het paard. Deze wervels hebben zoals je ziet grote uitsteeksels naar boven, dat noemen we de doornuitsteeksels. Deze moeten ook altijd vrij liggen van het zadel. Dus nu weet je ook waarom een zadel zo’n holle ruimte aan de onderkant heeft ;-). En je kunt nu vast ook wel bedenken dat als het zadel dus heel erg scheef zakt, het op de uitsteeksels van de borstwervels zal gaan drukken en dat is geen pretje voor je paard! Je kunt je paard helpen door met een krukje op te stappen, ervoor te zorgen dat je beugels even lang zijn en natuurlijk voldoende aandacht besteden aan je houding en zit. Want als jij scheef zit, gaat je zadel mee!

We hebben op Het Paardrijk verschillende soorten zitlessen om jou en dus ook de paarden hier mee te helpen.

Maar zadel ik nu goed op?

Leg het zadel eerst te ver naar voren:

Zoals hiernaast afgebeeld zien wij de paarden nogal eens in de les verschijnen. Je ziet hier het zadel op het schouderblad steunen en ook achterover liggen. Om het zadel nu op de juiste plaats te leggen, schuif je het vanuit deze positie naar achteren totdat je voelt dat het zadel als het ware in een soort kuiltje schuift, het is dan net of je het zadel niet verder naar achteren kunt schuiven zonder heel hard te duwen.

Als het goed is, zou je nu ongeveer drie vingers tussen het schouderblad en de punt van het zadel moeten kunnen leggen.

Hierboven ligt het zadel op de juiste plaats, voldoende ver achter het schouderblad.

Als je twijfelt of je je zadel goed hebt liggen, vraag het dan altijd na bij je instructeur of de stalhulp!

Meer weten?

Wil jij graag nog meer leren over het passen van zadels, maar ook over verschillende soorten neusriemen, hoe je een hoofdstel in elkaar moet zetten en nog veel meer? Schrijf je dan snel in voor de opzadelcursus 2.0! De cursus wordt door Anita gegeven op vrijdag 24 april van 13.30u tot 15.30u. Deelname kost € 12,50 p.p. en de cursus gaat door als er minimaal 6 mensen meedoen. Bij 12 deelnemers zit de cursus vol! Inschrijven kan aan de bar in de kantine of via de mail; info@hetpaardrijk.nl[:]